Médiahírek

 

Tusványos: beszélgetés az átalakuló közmédiáról és a műsorokban "eltűnő határokról"

Tusnádfürdő, 2011. július 20., szerda (MTI) - Az átalakuló magyar közmédia híradásaiban egyre inkább eltűnnek majd a határok a magyarországi és a határon túli magyarok között - jelentette ki a magyar közmédia több vezető személyisége szerdán Tusnádfürdőn.

A 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében "Az átalakuló magyar közmédia. Merre tovább magyar sajtó?" címmel rendezett kerekasztal-beszélgetés keretében Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a jelenlegi nagy átalakításokról beszélt, különleges hangsúlyt helyezve a "múlt örökségére" és a gazdálkodási problémák megoldására.
    Emlékeztetett: a magyar közmédia négy vállalata korábban egymásra való tekintet nélkül működött, nem hangolta össze tevékenységét. Ez szerinte önmagában is luxus, hiszen komoly potenciált pazarolt el, rengeteg volt a párhuzamosság. A jelenlegi átalakításnak az a célja - fejtette ki -, hogy egy jól végrehajtott integráció révén jelentős átrendeződést hajtsanak végre, átlátható gazdálkodást és hatékony működést biztosítsanak.
    Hangsúlyozta: ez az esztendő az integráció átmeneti időszaka, az év végére el kell érni, hogy az MTVA divíziói szervezetileg megszűnjenek, és kialakuljon az alap önálló, egységes működési rendszere, új belső szabályokkal. Utalt a most folyó létszámleépítésre, amelyet - mint fogalmazott - a párhuzamosságok felülvizsgálatának a keretében hajtanak végre. A két csoportos leépítés nyomán így felszabaduló munkabérköltséget a minőségi tartalom előállítására, műszaki fejlesztésre kell fordítani - tette hozzá.
    A korábbi párhuzamosságok megszüntetésének hasznosságáról Pásztor Zoltán, a Kossuth Rádió tartalom és innovációs igazgatója, valamint Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió vezérigazgatója is beszélt. Biztató eredménynek nevezték, hogy a határon túli magyar témákkal most már számos műsoruk foglalkozik, szinte mindegyik "keresztmetszetet" ad az erdélyi magyarság életéről is.
    Böröcz István az MTI kérdésére elmondta: az MTI és az MTVA vezetése között napi szintű, komoly és intenzív egyeztetés folyik arról, hogyan nézzen ki a politikai határokon belüli és kívüli, de egymásra tekintettel lévő, szerves összefüggésben kialakítandó tudósítói hálózat. Ez nyilvánvalóan nagyon komoly tartalmi elemzéseket igényel, ugyanakkor gazdálkodási kérdés is. Jó úton halad a koncepció véglegesítése, ez várhatóan a közeli hetekben, legfeljebb egy-két hónapon belül megtörténik - mondta a vezérigazgató. Kifejezte reményét, hogy működőképes, arányos módon felállított, a megfelelő pontokra megfelelő erőforrásokat összpontosító rendszert sikerül létrehozni.
    Boros Zoltán médiaszakértő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) médiapolitikai bizottságának elnöke arra emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt az EMNT szervezésében a romániai magyar kollégák megfogalmaztak számos olyan igényt, amelyet a magyarországi közmédiától várnak. Örömmel állapította meg, hogy a jelenlegi új médiakoncepció számos pontja egybeesik ezekkel az elképzelésekkel.
    Makkay József, az Erdélyi Napló főszerkesztője elégedetlenségét fejezte ki a román rádió és televízió keretében működő magyar nyelvű közszolgálati műsorokkal kapcsolatban. Úgy vélte, a romániai magyarság számára ebből a szempontból "légüres tér" van, amelyet a magyar közszolgálati médiának kellene betöltenie. Ehhez szerinte partneri kapcsolatot kellene kialakítani a magyarországi és az erdélyi médiában dolgozók között.
    Dénes László, a Reggeli Újság főszerkesztője felhívta a figyelmet arra, hogy a romániai magyarságon belül is több különböző "világ" van, a bukaresti, a partiumi vagy a székelyföldi magyaroknak megvannak a maguk sajátosságai. Kifejtette: a romániai magyar médiafogyasztókat is egyre kevésbé érdekli a politika, a mindennapi életükkel közvetlenebb kapcsolatban álló témák felé fordulnak.