Médiahírek

 

Klubrádió: a Fővárosi Ítélőtábla részben hatályon kívül helyezte a médiatanács határozatát

Budapest, 2012. március 14., szerda (MTI) - A nyertes pályázat alaki hibája miatt részben hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla szerdán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának azt a határozatát, amellyel a testület az Autórádió Műsorszolgáltató Kft.-t nyilvánította a budapesti 95,3 MHz-es frekvencia nyertesének. Az ítélőtábla a hatályon kívül helyezett részben új eljárásra kötelezte a médiatanácsot. A döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs. A pert a pályázat egyik vesztese, a Klubrádió indította. A Klubrádió vezérigazgatója szerint logikusan a rádiójának kell elnyernie a 95,3 MHz-es budapesti körzeti frekvenciát a Fővárosi Ítélőtábla szerdai döntése után.

A bíróság közigazgatási eljárásban megállapította, hogy az Autórádió pályázata nem felelt meg a formai követelményeknek, mert az nem volt a pályázati kiírás formai követelményeinek megfelelően aláírva. A médiatanácsnak a pályáztatást nem kell megismételnie, de új határozathozatala során az érvénytelenséget vizsgálnia kell, és új döntést kell hoznia a nyertest illetően. A pályázati pontozás értelmében az Autórádió 66, míg a második legmagasabb pontszámot elért Klubrádió 65 pontot kapott a lehetséges 71-ből.
   
A médiatanács tavaly júliusban írt ki pályázatot a budapesti 95,3 MHz-es körzeti frekvencia hasznosítására, döntését – amely szerint hét évre az Autórádió Műsorszolgáltató Kft. nyerte azt el – decemberben hozta meg. A Klubrádió ezt a határozatot támadta meg, kérve annak hatályon kívül helyezését és a médiatanács új eljárásra kötelezését, valamint kérte a döntés megváltoztatását.   

A rádió a pályázatok értékelését, a pontozást sérelmezte, szerinte a nyertes pályázat nem felelt meg a kiírás alaki és tartalmi követelményeinek. A Klubrádió kifogásolta, hogy az Autórádió nem cégszerűen írta alá a pályázatát, és vitatta a nyertes által tett díjajánlatot, mert úgy vélte: egyetlen budapesti regionális rádió sem tud évente 75 millió forintos díjtételt kitermelni. (A több mint 1,8 millió emberhez eljutó kereskedelmi  frekvenciát csaknem 53 millió forintos műsorszolgáltatási alapdíjjal pályáztatta meg a médiatanács. A Klubrádió összesen 55 millió, míg az Autórádió 75 millió forintos díjajánlatot tett. )    

A Klubrádió tartalmilag is kifogásolta a nyertes pályázatot, valamint annak elbírálását, vagyis a médiatanács pontozását, mert úgy vélte: az Autórádió a szubjektív értékelési szempontok között olyan műsorelemre kapott pontot, amelyet már az objektív szempontok között is értékelt a médiatanács, vagyis a testület ezzel megsértette a kétszeres értékelés tilalmát.

A Klubrádió vezérigazgatója szerint logikusan a rádiójának kell elnyernie a 95,3 MHz-es budapesti körzeti frekvenciát a Fővárosi Ítélőtábla szerdai döntése után.  "Jelenleg nincs olyan határozat, hogy mi nyertünk, de nem nagyon jön ki logikusan más, mert az Autórádió kizárására kötelezte a bíróság a médiatanácsot" - közölte újságírókkal Arató András a Fővárosi Ítélőtábla döntésének meghozatala után.  Mint mondta, az új eljárásba csak az "állva maradt" pályázókat lehet bevonni, és új pontrendszer sem jöhet létre, hiszen az eredeti szabályok szerint kell meghoznia az új határozatot. Arató András kijelentette azt is: reméli, hogy a bíróság döntését követően találkozhat Szalai Annamáriával, a médiatanács elnökével, hogy rendezzék vitás ügyeiket. "Tárgyalási ok van a két fél között, mert nem hiszem, hogy bárkinek jó, hogy ekkora hajcihő van egy kis budapesti vállalkozás gyártósorának engedélyezése kérdésében" - mondta. 
  

 A vezérigazgató kifogásolta, hogy az Autórádió Kft. pályázatát eddig nem ismerhette meg a közvélemény, "felháborítónak tartom, hogy Magyarországon nem nyilvános, milyen pályázattal lehet elnyerni egy frekvenciát" - mondta,  kiegészítve ezt azzal: "kétségtelen, a médiatanács közreműködésével megalkotott médiatörvényben benne van, hogy a testület nem hozhatja nyilvánosságra azt", de a pályázó sem ismertette azt, pedig joga lett volna hozzá. 
   

A médiatanács a bíróság döntésére úgy reagált: biztos volt benne, a bíróság ítélete pedig igazolta, hogy a Budapest 95,3 MHz-es frekvencia nem a Klubrádió kizárólagos tulajdona. A hatóság közleménye szerint a tárgyalás során bizonyossá vált, hogy a pert elindító Klubrádió olyan hiba miatt támadta versenytársát, amihez hasonlót maga is elkövetett.