Médiahírek

 

Fellebbezett az osztrák EP-képviselő a médiatanács döntése ellen

Bécs, 2012. június 12., kedd (MTI) - A Fővárosi Törvényszékhez fordult jogorvoslatért Ulrike Lunacek osztrák európai parlamenti képviselő, miután a magyar médiatanács megszüntette az eljárást panasza ügyében - közölte a politikus szóvivője Bécsben kedden.
Az osztrák Zöldek politikusa az Echo TV február 10-ei Korrektúra című műsorában elhangzott kijelentések miatt fordult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához. A kérelemben idézett szövegrészlet szerint Bayer Zsolt újságíró "agyament, ótvar, hazug idiótának" nevezte Ulrike Lunaceket a Békemenetről az Európai Parlamentben tett kijelentései miatt.
    A politikus álláspontja szerint Bayer Zsolt kijelentései megsértették az emberi méltósághoz való jogát, és ezzel a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényt. Lunacek beadványában alkotmánybírósági határozatok alapján azt az álláspontot képviselte, hogy az őt emberi méltóságában megalázó közlést politikusként sem köteles eltűrni, így helye van a hatósági eljárásnak.
    A médiatanács döntésében az illetékesség hiányát mondta ki, mert megítélése szerint nem lépett fel "az emberi méltóság intézményes védelmének" szükséglete. Az alkotmánybírósági határozatokra is hivatkozó indokolás szerint "a médiaszabályozás a médiát figyelemmel kísérő közönség érdekében lép fel, biztosítva számára az emberi méltóságot tiszteletben tartó médiatartalmakat".
    Amennyiben kizárólag a személyhez fűződő jogok sérelme merül fel, a hatóságnak nincs jogköre eljárni - áll a május 16-ai keltezésű döntésben, amelyet Lunacek irodája juttatott el az MTI-hez.
    A Médiatanács döntése ellen múlt pénteken benyújtott és az MTI rendelkezésére bocsátott fellebbezésében Lunacek egyebek között azzal érvel, hogy a médiahatóság eddigi gyakorlata alapján egyetlen komoly súlyú konkrét jogsértés is maga után vonhatja a hatósági eljárást. Lunacek szerint emellett a hatóság nem indokolta érdemben döntését, és ezzel eljárási jogsértést követett el.
    A politikus az Echo TV-től nyilvános bocsánatkérést kért. Bayer Zsolt február 18-án közölte: a "csúnya jelzőkért" megköveti Lunaceket, fenntartja viszont azt a véleményét és állítását, hogy "megengedhetetlen és aljas hazugság" volt a január 21-ei Békemenet résztvevőit bármilyen módon kapcsolatba hozni az antiszemitizmussal.