Jogfigyelés - Javaslatok, tervezetek

2012. június 22.

Egyes törvényeknek a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő módosításáról

Dr. Stágel Bence és nyolc képviselőtársa törvényjavaslatot nyújtott be egyes törvényeknek a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő módosításáról. A javaslat érinti az Mttv. és az Smtv. rendelkezéseit is.

A törvényjavaslat az Smtv. módosításával tiltaná, hogy sajtótermék elnevezésében szerepeljen
· olyan személy neve, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be, vagy
· olyan kifejezés vagy olyan szervezet neve, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható.
Ennek megfelelően módosítaná az Mttv-t is, kimondva, hogy a nyilvántartásba vételt a Hivatal visszavonja, ha a sajtótermék elnevezése az Smtv-ben meghatározott új követelménynek nem felel meg.
A javaslat elfogadása esetén a nyomtatott és internetes sajtótermékek nyilvántartásba vétele során a médiahatóság továbbra kötelezően nyilvántartásba venné 15 napon belül a sajtóterméket, és az (akár már a nyilvántartásba vétel előtt is) az általa megadott néven meg is jelenhetne. Ha azonban a hatóság úgy ítélné meg, hogy a sajtótermék címe ütközik a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával, a nyilvántartásba vételt vissza kellene vonnia.
A tilalom ezáltal a már korábban nyilvántartásba vett sajtótermékeket is érintené. A most is hatályos szabályok szerint a hatóságnak ugyanis törölni kell a nyilvántartásból minden olyan sajtóterméket, amelynek esetében a nyilvántartásba vétel visszavonásának lenne helye.
A hatóságnak (valamint jogorvoslati eljárás során a bíróságnak is) hivatalból kellene vizsgálnia, hogy a sajtótermék elnevezése megfelel-e az Smtv. új szabályainak. Amennyiben kétségük támadna, a Magyar Tudományos Akadémiához kellene fordulniuk állásfoglalásért. A törvényjavaslat szerint az Akadémia állásfoglalását kötelező lenne figyelembe venni a hatóságnak és a bíróságnak is.
A javaslat a médiatörvények módosításán kívül – salátatörvény-jellegűen – más törvényeket is módosítana annak érdekében, hogy ne csak sajtótermékek, hanem cégek vagy civil szervezet nevében valamint közterületek elnevezésében se szerepelhessenek a tiltott nevek vagy elnevezések.
A törvényjavaslat nem ad arra nézve eligazítást, hogy a XX. század mindenki által ismert két nagy önkényuralmi rendszere – a kommunizmus és a fasizmus – közül melyik rendszerhez köthető elnevezéseket tiltaná. Ugyanakkor a részletes indokoláshoz a képviselők csatoltak egy listát, amely tartalmazza azokat a magyarországi közterület-elnevezéseket, amelyek jelenleg is „a XX. századi önkényuralmi politikai rendszereinek kiépítésében és fenntartásában részt vett személyekről, önkényuralmi rendszerre utalóan” vannak elnevezve.
Ez a lista nem hagy kétséget afelől, hogy az előterjesztők kizárólag a baloldali önkényuralmi rendszerre gondoltak a javaslat kidolgozásakor.
Ha az indokolás szerinti felsorolást iránymutatásnak vesszük, akkor tilos lenne-e Hitler Hírmondója vagy Szálasi Kardja elnevezéssel újságot indítani? Nagy kérdés továbbá, vajon a hatóságban merülne-e fel kétség és a Magyar Tudományos Akadémiához fordulna-e állásfoglalásért akkor, ha a mindinkább terjedőben lévő közterület-elnevezésekre tekintettel Horthy Harsonája elnevezéssel vennének nyilvántartásba újságot.
Megjegyzem, hogy ezek az elnevezések ma nem tiltottak, de pl. egy Lenin Lapja elnevezés sem az. A magyar jogban ezidáig csak a Büntető törvénykönyv foglalkozott az önkényuralmi jelképek tilalmával, de a nevek-elnevezések használatát – ha súlyosabb bűncselekmény nem valósult meg – önmagában nem tiltotta.
A törvényjavaslat szerinti változás 2013. január 1-jén lépne hatályba – addig az időpontig szabadon tobzódhatnánk a nevekben. Jövőre azonban – ha a törvényt elfogadják – a sajtótermékek körében is indulhatnának a XX. század emlékével hadakozó perek.