Dokumentumok

2013. február 27.

Az Európa Tanács főtitkárának válaszlevele a Társaság a Szabadságjogokért, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyarországi Európa Társaság, a Mérték Médiaelemző Műhely és a Délkelet-európai Médiaközpontok Hálózata képviselőinek

2013. február 27.
Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára válaszolt a magyar civil szervezetek hozzá intézett levelére. A levél angolul itt olvasható.

A levél magyar fordítása a következő:


"Tisztelt Uraim!

Köszönöm 2013. február 4-én kelt levelüket, melyben kérik, hogy az Európa Tanács folytassa a magyar médiatörvények vizsgálatát.

Amint azt Önök is bizonyára tudják, a magyar hatóságok és az Európa Tanács között építő jellegű párbeszéd alakult ki, aminek eredményeként számos módosítást eszközöltek a médiatörvényeken, és néhány még jelenleg is folyamatban van.

A magyar miniszterelnökkel folytatott legutóbbi megbeszélésem eredményeként meghatároztunk néhány további, konkrét lépést annak érdekében, hogy a magyar szabályozás összhangba kerüljön az Európa Tanács vélemény-és információszabadsággal kapcsolatos sztenderdjeivel. Az Emberi Jogok és Jogállam Főigazgatóság Média Divíziója javaslatokat fogalmaz meg ezen cél elérése érdekében a magyar hatóságokkal együttműködésben. A javaslatok megfogalmazása után felhívjuk a különböző érintetteket arra, hogy vegyenek részt az ezekkel kapcsolatos tevékenységekben.

Tisztelettel:

Thorbjorn Jagland
az Európa Tanács Főtitkára"


Az ügy előzménye, hogy a Társaság a Szabadságjogokért, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyarországi Európa Társaság, a Mérték Médiaelemző Műhely és a Délkelet-európai Médiaközpontok Hálózata képviselői közös levélben fordultak Thorbjørn Jaglandhoz, az Európa Tanács főtitkárához 2013. február 4-én, felhíva a figyelmet az európai intézmény és a magyar kormány között a magyar médiatörvényekről született új megállapodás komoly hiányosságaira.
 
Itt olvasható a szervezetek levele angolul.
 
Itt olvasható a szervezetek levele magyarul.