Médiahírek

 

Elfogadták a Lex Kuruc.infot

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI - Médiajogfigyelő) - Elfogadta az Országgyűlés a "Lex Kuruc.info"-ként emlegetett törvényt.
   Az Országgyűlés ma a Fidesz-KDNP képviselők támogatásával, az ellenzéki pártok egységes "nem" szavazata ellenében elfogadta az egyes büntető tárgyú törvények módosításáról szóló T/11105. sz. törvényjavaslatot.
    Az elfogadott törvény - más büntető szabályok módosulása mellett - arról is rendelkezik, hogy a jövőben a bíróságok elrendelhetik egyes, külföldi szervereken lévő internetes adatok elérésének blokkolását.

    A változtatás lehetővé teszi a külföldi szervereken lévő adatok időleges vagy végleges hozzáférhetetlenné tételét. Ha a bíróság jogerősen elrendeli az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tételét, annak végrehajtása átadható lesz annak az országnak, amelynek területén a tárhelyszolgáltató székhelye vagy telephelye van.
   Amennyiben a külföldi állam harminc napon belül nem tud eleget tenni a megkeresésnek, akkor a magyar bíróság elrendeli az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tételének az elektronikus adathoz való hozzáférés végleges megakadályozásával történő végrehajtását.
   A módosítás egyéb rendelkezéseket is tartalmaz. Hozzányúl többek között az elektronikus adat ideiglenes és végleges hozzáférhetetlenné tételével kapcsolatban tavaly decemberben elfogadott rendelkezésekhez, és a szabályok egy részének hatályba lépését az eredetileg tervezett 2013. július elsejei határidő helyett 2014. január 1-vel rendeli el.