Médiahírek

 

Az MVM Net Zrt. nyerte az NMHH 450 megahertzes frekvenciapályázatát

Budapest, 2014. március 14., péntek (MTI) - Az MVM NET Zrt. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 450 megahertzes frekvenciapályázatát, így a cégnek nyolc hónapon belül az egyszámjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban biztosítania kell az előírt adatátviteli kapacitásokat. A médiahatóság pénteki közleménye szerint tavaly decemberben hirdettek pályázatot a 450 megahertzes frekvenciasáv még kihasználatlan, szabad blokkjaira, a digitális közszolgáltatások fejlesztése érdekében. Pályázati díjként 150 millió forintos minimumösszeget határoztak meg a frekvenciablokkra. A pályázatot szerdán nyerte meg az MVM NET Zrt., amely így kötelezettséget vállalt az adatátviteli infrastruktúra kiépítésére és üzemeltetésére.
A nyertesnek legfeljebb nyolc hónap áll rendelkezésére a hálózat első ütemének kialakítására, húsz hónap alatt pedig már 95 százalékos területi lefedést kell biztosítania az országban.
    A tájékoztatás szerint a frekvenciasáv használatával gyorsabbá és hatékonyabbá tehető a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációja és a városi közlekedéstájékoztatási rendszerek kiépítése. Továbbá a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok beilleszthetőek lesznek az országos digitális vérkeringésbe.
    A közlés szerint az országos rádiófrekvenciás hálózat tudja biztosítani a gyors csatlakozást az online hálózatokra, amelyekre egyre több közigazgatási, oktatási és egészségügyi szolgáltatás épül.