Médiahírek

 

A magyar állam megveszi az Antenna Hungáriát

Budapest, 2014. március 27., csütörtök (MTI/hvg.hu) - A magyar állam 55,9 milliárd forintért visszavásárolja az Antenna Hungária műsorszóró vállalatot francia tulajdonosától. Az így állami tulajdonba kerülő cégnek nagy befolyása lehet a tévés piacra.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdai közleménye szerint az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. (AH) száz százalékos részvénycsomagjának megvételéről írt alá adásvételi szerződést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kizárólagos tulajdonában álló NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) a francia műsorszóró szolgáltatást ellátó TDF S.A. (TDF) leányvállalatával. A szerződés értelmében az AH 2014. május 30. napjával a kormányzati informatikai és távközlési üzemeltetést, valamint szolgáltatást ellátó állami társaság, a NISZ tulajdonába kerül – áll a közleményben.

A tranzakció – amely magában foglalja a részvényátruházást és a TDF által az AH részére nyújtott tulajdonosi kölcsön kiváltását – összesen 55,9 milliárd forintra (körülbelül 180 millió euróra) értékeli az AH-t, amelynek módosított EBITDA-ja (értékvesztés és adózás előtti eredménye) – a megszűnt analóg tv-sugárzást kivéve – a 2014. március 31-én záruló pénzügyi évben 5,59 milliárd forint (körülbelül 18 millió euró).

A közlemény szerint a TDF 2013-ban indított el egy tendert az Antenna Hungária 100 százalékos tulajdoni hányadának értékesítésére, amelyre a Magyar Állam vevőként jelentkezett. „A kormány az AH visszavásárlásáról döntött, mert ennek eredményeként újból állami tulajdonba kerül a nemzetstratégiai szempontból is különös jelentőségű országos földfelszíni és műholdas televízió- és rádióműsor-szórás, illetve -szétosztás. A kormány döntése összhangban van a hazai közművagyon újbóli köztulajdonba történő helyezésével, illetve a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiával” – nyilatkozta a közlemény szerint Szabó Zoltán Attila, a NISZ vezérigazgatója.

Az Antenna Hungária szerepe tehát a tavaly lezárt digitális átállás – az antennával fogható analóg sugárzás leállása után – felértékelődött – emlékeztet a vásárlásról szóló cikkében a Hvg.hu. A cikkben hozzáteszik: hosszútávon az állami tulajdonba került AH, amelynek az extra szolgáltatásokra vonatkozó árszabását a médiahatóság felügyeli és ellenőrzi, beleszólhat a tévék és kábelesek vitájába, ráadásul azzal, hogy eldöntheti, mely csatornákat veszi be vagy hagyja ki, a tévés piacra is nagy befolyása lehet.

Az AH leányvállalata a Hungaro DigiTel Kft. (HDT), mely társaságban 55 százalékos tulajdonosi hányaddal rendelkezik, a kisebbségi 45 százalék a Portugal Telecom Group tulajdonában van. A HDT meghatározó európai műholdas távközlési szolgáltató, amely magas színvonalú telekommunikációs megoldásokat biztosít mind az állami-, mind a magánszféra szereplőinek. A HDT működésének mindenkori legfontosabb tényezője az ügyfelek távközlési igényeinek professzionális és sokrétű kiszolgálása egy biztonságos műholdas kapcsolatrendszer segítségével (VSAT). A HDT legnagyobb ügyfele a Magyar Állam.

 Az AH 1992-ben alakult meg részvénytársaságként, 1999-ben bevezették a Budapesti Értéktőzsdére. Többszöri kísérlet után a céget, amely egy ideig a Vodafone Magyarország kisebbségi tulajdonosa is volt, 2005-ben privatizálták. Az ÁPV Rt. a társaság 75 százalék+1 szavazatot biztosító részvénycsomagját nyílt pályázaton értékesítette. A legmagasabb vételárat kínáló Swisscom Broadcast AG lett az Antenna Hungária 75 százalékos tulajdonosa, 46,76 milliárd forintért. A Swisscom nyilvános vételi ajánlatot tett az összes AH-részvényre, élt vételi jogával, és a társaságot kivezette a BÉT-ről. A francia TDF S.A. 2007-ben megállapodott a svájci Swisscommal az AH 100 százalékának 80,7 milliárd forintért történő megvásárlásáról, 2007 júliusában zárták a tranzakciót.