Médiahírek

 

Eltiltották a TV2-t a rezsicsökkentős reklám leadásától

Budapest, 2014. március 27., csütörtök (MTI/hvg.hu) - A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eltiltotta a TV2-t, illetve annak tulajdonosát attól a jogsértéstől, hogy továbbra is sugározza a kormány Újra rezsicsökkentés jelmondatú szpotját. A TV2 közölte, leállítja a reklám sugárzását, bár aggályosnak tartja, hogy csak ellenük indult eljárás és csak őket marasztalták el a hirdetést leadó több más csatorna közül.

Nem adhatja le a TV2 az Újra rezsicsökkentés jelmondatú hirdetést - döntött csütörtökön az NVB. A testület csütörtöki ülésén 12:8 arányban meghozott döntésével ugyanakkor nem szabott ki bírságot a kereskedelmi televízió tulajdonosára, az MTM-SMS Zrt.-re. A bírság kiszabását a kifogástevők és több bizottsági tag is azért tartották volna indokoltnak, mert a TV2 nem első alkalommal sértette meg a jogszabályt. A Kúria március 18-ai végzésében már egyszer azt állapította meg, hogy a TV2 a kormány Magyarország jobban teljesít jelmondatú, jelölőszervezeteket népszerűsítő műsorszáma közzétételével megsértette a választási eljárási törvényt.

Most a bizottság szerint több magánszemély fordult az NVB-hez, kifogásukban idézték a Kúria korábbi döntését, amely szerint politikai reklámnak minősül - a megrendelő személyétől függetlenül - "valamely jelölőszervezet népszerűsítését szolgáló vagy támogatására ösztönző, (...) a reklámhoz hasonló módon megjelenő, illetve közzétett műsorszám". A beadványozók kifogásukhoz csatolták a Fidesz és a KDNP két, közterületen megjelent, illetve internetes sajtótermékben közzétett politikai hirdetését, amelyek szerintük alátámasztják, hogy a rezsicsökkentés e két jelölőszervezet egyik fő kampánytémája, és azt saját eredményükként jelenítik meg a választók előtt. Utaltak arra, hogy a Kúria döntése szerint politikai reklámnak minősül az a műsorszám, amely "a Fidesz-MPSZ és KDNP mint jelölőszervezetek (...) célját (rezsicsökkentés) népszerűsíti". Az eltiltás ellenzői egyebek mellett azzal érveltek, hogy az NVB ülésén is levetített műsorszám társadalmi célú reklámnak minősül, ezért azzal nem sérthették meg a választási eljárási törvényt.

A TV2 csütörtök este azt közölte, hogy abbahagyja a szpot sugárzását, bár az NVB hivatalosan eddig nem tájékoztatta a csatornát a döntéséről. "Aggályosnak tartjuk ugyanakkor, hogy miközben több más médium, többek között az ATV, Inforádió, Sport1, Story4, Story5 is műsorra tűzte a szpotot, a Nemzeti Választási Bizottság – figyelemmel arra, hogy a kérelmezők kizárólag a TV2-vel szemben indítottak eljárást - egyedül a TV2-vel kapcsolatban hozott elmarasztaló határozatot" - írta közleményében a csatorna. A döntés után az Együtt-PM minden érintett médiumot arra szólított fel, hogy állítsa le a rezsicsökkentésről szóló kormányzati hirdetések közlését - írja a hvg.hu.

Szigetvári Viktor, az ellenzéki pártszövetség társelnöke közleményében felidézte, hogy a kabinet azután is folytatta a "tájékoztatásnak álcázott pártpropagandát", hogy a Kúria megállapította, a TV2 a kormány Magyarország jobban teljesít jelmondatú hirdetésének közzétételével megsértette a választási eljárási törvényt, mivel a reklám alkalmas a Fidesz-KDNP népszerűsítésére. "Ez már az NVB-nek is sok volt, döntésével véget vetett az antidemokratikus gyakorlatnak, ahhoz azonban sajnos nem volt elég bátorsága a testületnek, hogy bírságot is kivessen a TV2-re, pedig a kormányközeli csatorna nem először sértette meg a jogszabályt" - írta Szigetvári Viktor, aki Braun Róbert szocialista politikussal és Molnár Csabával, a Demokratikus Koalíció alelnökével fordult a választási bizottsághoz, kérve a TV2 megbírságolását. Az Együtt-PM szövetség társelnöke szerint az okozott politikai kárt már nem lehet megtéríteni a kormányváltást akaró polgároknak és pártoknak, de a további jogsértéseknek elejét lehet venni.