Médiahírek

 

A Kúria szerint is sérti az esélyegyenlőséget, hogy az ATV kizárta műsorából a Jobbikot

Budapest, 2014. április 1., kedd (MTI) - Sérti a választási eljárásról szóló törvény esélyegyenlőséggel és jóhiszeműséggel, rendeltetésszerű joggyakorlással kapcsolatos alapelveit, hogy az ATV és a Népszabadság kizárta választási műsorából a Jobbikot - mondta ki a Kúria kedden nyilvánosságra hozott két határozatában. A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát helybenhagyva megállapította: a műsor két szervezője az országos listát állító jelölőszervezetek közül önmaga által kiválasztott szempont szerint kategorizált, kiválasztott három jelölőszervezetet annak ellenére, hogy azonos esélyt kellett volna biztosítania az országos pártlistát állító jelölőszervezeteknek, a Jobbik megjelenését pedig kizárta.

Az NVB döntése ellen az ATV és a Népszabadság egyaránt felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához. Azzal érveltek többi között, hogy az NVB-nek nem is volt hatásköre az ügyben, hiszen a kifogásolt cikkek, illetve tevékenység nem kampányeszközök, nem a kampánytevékenység részei, mivel a választói akarat befolyásolására, illetőleg annak megkísérlésére nem alkalmasak.
    A Kúriához fordulók szerint ellenkező esetben a médiatartalom-szolgáltató által előállított, a választási eljárásban jelöltként vagy jelölőszervezetként részt vevővel vagy választási kampányeseménnyel foglalkozó bármely médiatartalom kampánytevékenységnek minősülne, és ez az értelmezés sértené az alaptörvényben is rögzített véleménynyilvánítás, illetve a sajtó szabadságát.
    A felülvizsgálati kérelmekben a szerkesztői szabadsággal mint a sajtószabadság részével érveltek. Hivatkoztak arra, hogy nem önkényesen tettek különbséget, mikor azt állították, hogy a Jobbik nem demokratikus erő, hisz ezt Vona Gábor, a párt elnöke jelentette ki 2012 januárjában a hvg.hu és az index.hu cikkei szerint.
    Az NVB döntését támadók szerint továbbá az esélyegyenlőség biztosítását az egész műsorfolyam alapján lehet megítélni, és e körben utaltak arra, hogy rendszeresen tájékoztatnak a Jobbikról.
    A Kúria a két felülvizsgálati kérelmet alaptalannak ítélte és elutasította.
    A legfelsőbb bírói fórum megállapította, hogy az NVB-nek volt hatásköre az ügyben, hiszen a kifogásolt cikkek kampányeszköznek, az ATV kifogásolt tevékenysége kampánytevékenységnek minősül, mivel alkalmas a választói akarat befolyásolására. A két szerkesztőség is azzal a céllal hirdette meg a vitát, hogy "az eséllyel rendelkező demokratikus erők érdemben kifejthessék elképzeléseiket", és így a választók kellő információ birtokában dönthessenek.
    Az esélyegyenlőség alapelvével kapcsolatban a Kúria indoklásában kifejtette: a két szervező "bár teljes körű tájékoztatást, kellő információt ígért, a felhívás alapvető és meghirdetett céljával ellentétesen az országos listát állító jelölőszervezetek között önmaga által kiválasztott szempont szerint kategorizált, kiválasztott három jelölőszervezetet annak ellenére, hogy a Ve. (választási eljárásról szóló törvény) fent idézett rendelkezése alapján azonos esélyt kellene biztosítania az országos pártlistát állító jelölőszervezetek számára".
    A Kúria álláspontja szerint az NVB indokoltan marasztalta el a szervezőket a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének megsértése miatt is. Az NVB döntését támadók ugyanis az esélyegyenlőséget nem biztosító médiamegjelenés szervezését a kifogásolt módon elvégezték, a műsorfolyam szereplőinek körét, a műsor menetét meghatározták, ezért nem egy jövőbeni, tervezett, hanem már megvalósult tevékenységről van szó, amely minősíthető a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének szempontjából is.