Médiahírek

 

Jogsértést követett el a Népszava kiadója a hiányos impresszummal

Budapest, 2014. április 2., szerda (MTI) - A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint a Népszava Lapkiadó Kft. jogsértést követett el azzal, hogy a lap különszámának impresszumában nem tüntette fel a szerkesztésért felelős személyek nevét. A testület szerdai ülésén a kiadót eltiltotta a további jogsértéstől. Az NVB-hez forduló magánszemély azt kifogásolta, hogy a fővárosban vasárnap ingyenesen terjesztett - a baloldali összefogás pártjainak támogatására buzdító - Népszava-különszám impresszuma hiányos volt. Véleménye szerint az olvasók azt hihették, hogy egy "egyszerű különszámról" van szó, miközben szerinte az valójában politikai hirdetés volt.
Az ülésen a testület egyhangú jegyzőkönyvi döntést hozott arról, hogy - a láncszavazások elkerülése és a választás titkosságának biztosítása érdekében - szükségesnek tartják iránymutatás kiadását a szavazólapok kezelésével kapcsolatban, ahogy azt a testület jogelődje, az Országos Választási Bizottság is tette állásfoglalás formájában.
    Az elképzelés szerint a választási szervek számára kiadandó, nem kötelező érvényű iránymutatásban rögzítnék, hogy a szavazólapokat a szavazóhelyiségből kivinni nem lehet, és a kitöltött szavazólapról fényképet sem lehet készíteni.
    Az iránymutatást az NVB várhatóan pénteken veszi napirendjére és adja ki.