Médiahírek

 

Újra kell vizsgálnia a rendőrségnek az indexes videós megverését

Budapest, 2014. április 4., péntek (eMasa) - A Kúria ítélete szerint mulasztott a rendőrség, amikor nem szerezte be teljes körűen a bizonyítékokat az Index összevert videósának ügyében. Ugyanakkor nem utasították a rendőri vezetést annak kivizsgálására, hogy miért nem oszlatták fel a karlengetésbe és verekedésbe torkolló tüntetést. Az ügy a Magyar Helsinki Bizottság szerint Strasbourgba mehet.

Amint arról az eMasa már beszámolt, 2012. október 23-án a Milla Egyesület tüntetést tartott a budapesti Ferenciek terén. Ide érkeztek meg szélsőjobbos ellentüntetők is, akik a Jégbüfénél belekötöttek az Index két munkáját végző újságírójába, Plankó Gergelybe és Szász Barnába. Heves zsidózásukra és lökdösésükre a két tüntetést elválasztó rendőrsorfal mögött álló kollégáik is felfigyeltek, és kérték a készenléti rendőröket, intézkedjenek. Ők azonban semmit sem tettek az indexesek védelmében. Az egyik szélsőjobbos tüntető fémlánccal körültekert ököllel arcon ütötte Szász Barnát, akinek eltörött az orra. A rendőrök ezek után sem avatkoztak közbe, nem figyelmeztették a hőzöngőket, nem emelték ki, nem igazoltatták a feltételezett tettest (noha egy másik fotóriporter felismert őt, és szólt a rendőröknek), és nem oszlatták fel a be nem jelentett csődületet.

A sértett feljelentést tett az ismeretlen elkövető ellen, egyben panaszt nyújtott be rendőri intézkedés elmulasztása miatt. Szász Barnát a Magyar Helsinki Bizottság képviselte a panaszeljárásban. A rendőrség első és másodfokon is elutasította a panaszt.

A rendőrség egyedül a saját munkájukról és esetleges kötelezettségszegésükről nyilatkozó rendőrök vallomását fogadta el perdöntőnek, miközben számos vallomás, fénykép- és videofelvétel mondott annak ellent. A panaszt kivizsgáló parancsnokok elfogadták beosztottjaik azon védekezését, hogy már csak azért sem láthatták a Szászékat körülvevő ellenséges embergyűrűt, mert távol és 20 cm-rel lejjebb álltak, mint a fenyegetőző szélsőjobbosok. Az Index még aznap megosztott videóján azonban jól kivehető, hogy több rendőr is könnyedén észlelhette, mi zajlik előttük.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tavaly decemberben megsemmisítette a másodfokon eljáró országos rendőrfőkapitánynak a videós Szász Barna panaszát elutasító határozatát, egyben új eljárásra kötelezte a rendőrség elsőszámú vezetőjét -írja az eMasa.

Az országos főkapitány felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúrián. A legfelsőbb bírói fórum szerdai ítélete részben helybenhagyta a korábbi bírósági döntést, és a panaszeljárás újbóli lefolytatására kötelezte a főkapitányt, mert az intézkedés elmaradásának körülményeiről elmulasztotta beszerezni bizonyítékokat, és egyoldalúan fogadta el a rendőri állításokat. Másrészt viszont a Kúria nem kötelezte a rendőri vezetést arra, hogy vizsgálja meg az oszlatás elmaradásának indokait is, mivel a bírói tanács szerint az eredeti írásbeli panaszban nem volt benne arra vonatkozó kifejezett kérelem – adta hírül a Magyar Helsinki Bizottság.

Fazekas Tamás ügyvéd szerint – aki a panaszost képviseli a Magyar Helsinki Bizottság megbízásából – túlságosan megszorítóan értelmezi a rendőri eljárással szembeni panaszjogot a Kúria. Már az eredeti panaszban is az olvasható, hogy Szász Barna sérelmezi, a rendőrök nem védték meg, nem siettek a segítségére, nem intézkedtek. A panaszeljárás során pedig világossá tette – a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is így értelmezte –, hogy ez alatt a rendőrségi törvény által előírt oszlatás elmaradását is értette. „Ha a rendőrség és bíróságok ragaszkodnának ahhoz, hogy a pontos rendőrszakmai kifejezésekkel lehet csak panaszt megfogalmazni, akkor kiüresedne, formálissá válna a panaszjog. Megvárjuk az ítélet írásos indoklását, aztán döntjük el, a strasbourgi Emberi Jogok Európai bíróságához fordulunk-e” – mondta Fazekas Tamás.