Médiahírek

 

Egyelőre elhallgat a Pacsirta Rádió

Budapest, 2014. április 4., péntek (eMasa/Népszava) - Április 12-én elhallgat az önkéntes alapon létrejött online rádió, a Pacsirta. Az adót eredetileg is csak a választásokig tervezték üzemeltetni, ugyanakkor ősszel, ha „adottak lesznek a lehetőségek”, még újraindulhat a műsorkészítés – mondta a Népszavának adott interjújában Fodor János főszerkesztő.

Amint arról az eMasa beszámolt, februárban indult a csak online hallgatható, önkéntes alapon működő Pacsirta Rádió, olyan ismert sajtómunkásokkal, mint Aczél Endre, Lipovecz Iván, Vágó István vagy Szegvári Katalin. Minden munkatárs ingyen vállalta a felkérést, és a munkájáért sem vesz fel senki honoráriumot – mondta el az eMasának az egykori közmédiás újságíró, műsorvezető, Fodor János ötletgazda, hozzátéve: a munkatársakat határozott időre, a választás utáni időszakig kérte fel, ugyanis addig látja anyagilag biztosítottnak a rádió működését.

A választások előtt pár nappal Fodor Jánossal a Népszava készített interjút, amelyből kiderül: a frekvencia nélküli, online, a http://www.pacsirtaradio.hu címen hallgatható Pacsirta valóban elhallgat április 12-én este, de nem biztos, hogy örökre.

„Tavaly nyár végén egy határozott idejű projektre kértem fel a kollégákat, hogy mutassuk meg, igenis lehet közszolgálati műsort készíteni, szükség van arra, hogy árnyaltabb képet kaphassanak a választók a magyar valóságról. Ezt a vállalást, úgy gondolom, nagyobb hibák nélkül, professzionálisan és magas szakmai színvonalon teljesítettük, és abszolút siker is, ami eddig történt. De mindannyian ingyen vállalták, vállaltuk ezt a munkát, nem csak azok a műsorkészítők, akik olykor csak heti egy adást csinálnak, de azok a munkatársak is, akik napi 10 órát dolgoznak a rádióban, mindennap. A február 1-jei indulás óta több százan – a mostani állás szerint 468-an – szólaltak meg a műsorokban, a magyar értelmiség színe-java, 89 munkatárs adott bele mindent, miközben ők is tudják, hogy a véleménynek nyilvánosságot adni ma nem veszélytelen” – foglalta össze az interjúban a rádió elmúlt hónapjait Fodor.

„Az együtt töltött idő alatt kiderült, hogy mindez akár egy új közszolgálati rádió alapjait is jelenthetné. Ám ehhez gazdasági, nem utolsó sorban politikai akarat is kell. A közszolgálat nem tartható el piaci alapon, és nem várható el az sem, hogy emberek egyfolytában, gyakorlatilag önmaguk elemi érdekei ellen is dolgozzanak” – utalt Fodor a kollégák önkéntes munkájára. „Ráadásul az internetes rádiózásnak Magyarországon nincs hagyománya, és sokba is kerül. Ha persze működne az előfizetéses rendszer, más lenne a helyzet, vagy lenne erős mecenatúra – én ennek elérésére fogok erőfeszítéseket tenni. (…) Egyelőre tehát most bezárunk, és adunk magunknak valamennyi időt, hogy akár ősztől, ha a körülmények adottak, esetleg folytassuk” – tette hozzá.

Fodor  elmondta: szerdától péntekig ismétléseket sugároznak  legnépszerűbb adásaikból, szombaton pedig már búcsúznak; minden egyes műsort készítő kolléga bent lesz reggel 9-től, egészen 18 óráig, a Pacsirta akkor elhallgat”.