Médiahírek

 

Elutasította az NVB, hogy egy MTI-vel kapcsolatos panaszt tárgyaljon

Budapest, 2014. április 7., hétfő (MTI/eMasa) - A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnapi ülésén több jogorvoslati kérelmet is elbírált. Nem vizsgálták viszont ezt a panaszt, hogy az MTI  nem tudósított Rogán Antal vagyonnyilatkozatának ügyéről.
Az NVB egy magánszemély kifogását is tárgyalta az MTI és MTVA ügyében: a beadványozó azt kifogásolta, hogy az MTI többször „kihagyta” a Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető vagyongyarapodásáról szóló sajtótájékoztató tudósítását, és különös tekintettel arra, hogy Simon Gábor ügyét milyen részletesen tudósította, aránytalanság van a két ügy kezelésében. Ez a beadványozó szerint sérti a választási eljárásnak a választási eljárás tisztaságára, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra és a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőségre vonatkozó alapelvét, valamint a médiatörvényt, és a sajtószabadság és médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény szabályait.

Patyi András jelezte: a választási eljárási törvény szerint a kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani, ha annak elbírálása nem tartozik egyik választási bizottság hatáskörébe sem. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Simon Gábor már nem tagja jelölőszervezetnek, ellene közvádas büntetőügy miatt eljárás van folyamatban és kényszerintézkedés hatálya alatt áll, ezért választási eljárásban nem foglalkozhatnak az ügyével. Arról is beszélt, Rogán Antal ügye országgyűlési jogviszonyához kapcsolódik, ezért azt sem vizsgálhatják.

Felhívta a figyelmet arra, a média kiegyensúlyozottságát általában nem a választási bizottság jogosult elbírálni, hanem a közalapítvány kuratóriuma és a médiatanács. A bizottság végül 15:6 arányban érdemi vizsgálat nélkül elutasította ezt a kifogást is.