Médiahírek

 

A MÚOSZ elítéli a sajtó tevékenységének korlátozását

Budapest, 2014. április 9., szerda (eMasa) - A választások alkalmával két párt korlátozta a sajtó-akkreditációt, amelyre reagálva a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Elnöksége és a MÚOSZ Etikai Bizottsága közös nyilatkozatban jelentette ki: „A nyilvánosság tájékoztatásában közfeladatot ellátó sajtó tevékenységének bármilyen korlátozása, a tájékozódáshoz fűződő alapvető emberi és állampolgári jog megsértését jelenti”.

A választások alkalmával két párt - a FIDESZ és a DK - korlátozta a sajtó-akkreditációt. Ezzel kapcsolatosan a MÚOSZ és a MÚOSZ Etikai Bizottsága leszögezi: „A nyilvánosság tájékoztatásában közfeladatot ellátó sajtó tevékenységének bármilyen korlátozása, a tájékozódáshoz fűződő alapvető emberi és állampolgári jog megsértését jelenti. Ennek a demokratikus alapjognak a tiszteletben tartása nélkül nincs demokrácia”.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a szervezet Etikai Bizottsága közös nyilatkozatában jelenti ki, hogy nem hajlandó tudomásul venni a demokratikus alapelvek korlátozását. A MÚOSZ szolidaritást vállal a kirekesztett sajtóorgánumokkal, külön felhívva a figyelmet azokra az esetekre is, amikor ezt a nyilvánosság más szereplői is elkövetik - írja az eMasa.

A MÚOSZ Elnöksége és Etikai Bizottsága kezdeményezi egy etikai, szakmai fórum összehívását, ahol a sajtó-akkreditációk gyakorlatában egy olyan demokratikus eljárás kimunkálására kerülne sor, amelynek eredményeként, mind a tájékoztatást nyújtó szervezetek, mind az újságírók számára útmutató etikai, szakmai ajánlás születhet a megbízott újságírók személyére és az akkreditációkra vonatkozóan.