Médiahírek

 

Pulitzer-díjat kapott a The Washington Post és a The Guardian a titkos lehallgatások leleplezéséért

Washington, 2014. április 15., kedd (MTI) - Az amerikai The Washington Post és a brit The Guardian című napilap kapta meg hétfőn a közszolgálatiságért járó Pulitzer-díjat az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatának leleplezéséért. A két lap a Hongkongba, majd Moszkvába szökött, korábban az NSA-nek dolgozó amerikai informatikus, Edward Snowden által rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján kezdett el vizsgálódni, és arra a megállapításra jutott, hogy az amerikai kormányzat éveken át amerikaiak millióinak telefonhívásaira és e-maljeire vonatkozó adatokat gyűjtött.
A díjat odaítélő bizottság szerint a The Guardian vitát robbantott ki az amerikai kormány és a nagyközönség közötti viszonyról a biztonság és a magánélet sérthetetlenségének kérdésében, a The Washington Post tudósításai pedig annak a jobb megértésében segítették az olvasót, hogy a leleplezések hogyan illeszkedtek a nemzetbiztonság szélesebb keretrendszerébe.
    Az amerikai újságírás legrangosabb díjának számító Pulitzert a rendkívüli híradás kategóriában a The Boston Globe kapta meg, a tavalyi bostoni maratonon elkövetett terrorcselekményről szóló beszámolóiért.
    A nemzetközi tudósításokért járó elismerést idén Jason Szep és Andrew Marshall, a Reuters hírügynökség munkatársai vehették át a mianmari muszlim kisebbség üldöztetéséről készült jelentéseikért.
    A Columbia Egyetem által odaítélt díjat, amelyet alapítójáról, a Makón született Pulitzer Józsefről neveztek el, az újságírás 14 kategóriájában osztják ki.
    Díjat kapott még idén Chris Hamby, The Center for Public Integrity (tényfeltáró újságírás kategóriában), Eli Saslow, The Washington Post (értelmező újságírás), Will Hobson és Michael LaForgia, Tampa Bay Times (helyi témát feldolgozó újságírás), David Philipps, The Gazette (országos témát feldolgozó újságírás), Stephen Henderson, Detroit Free Press (kommentár), Inga Saffron, The Philadelphia Inquirer (kritika), a The Oregonian publicisztikai rovata (publicisztika) Kevin Siers, The Charlotte Observer (szerkesztőségi karikatúra) Tyler Hicks, The New York Times (rendkívüli híradás fotó), illetve Josh Haner, The New York Times (zsánerfotó kategóriában).
    A színes riport kategóriában idén nem osztottak díjat.
    Irodalmi kategóriákban Donna Tartt, Annie Baker, Alan Taylor, Megan Marshall, Vijay Seshadri és Dan Fagin (Bantam Books), zenében pedig John Luther Adams és a Seattle-i Szimfonikusok érdemelték ki a rangos elismerést.