Médiahírek

 

Szakmai vita a médiajog változásairól

Budapest, 2014. április 17., csütörtök (MTI) -  A 2010 óta életbe léptetett médiajogi változtatások megítélésében jelentősen eltérő véleményt képviseltek a résztvevők csütörtökön, a médiajog átalakulásáról rendezett budapesti kerekasztal-beszélgetésen. 
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense a médiahatóság tagjainak és a közmédia vezetőinek kiválasztásával kapcsolatban azt mondta: nem látja, hogyan lehetne a jelenleginél alkotmányosabb választási rendszert létrehozni. Emlékeztetett: a parlament választja meg a médiatanács tagjait, akik nem visszahívhatóak, nem utasíthatóak, döntéseik pedig bíróságon támadhatók meg.
Bírálta azt a véleményt, amely szerint a szakmai szervezeteknek vagy a civil szakértőknek nagyobb befolyás járna, szerinte ugyanis előbbiek elsősorban saját piaci lobbiérdekeiket, utóbbiak pedig politikai preferenciáikat tekintik elsődlegesnek és nem a független döntéshozatalt. Felidézte: míg korábban a politikai jobboldal hiányolta a médiaegyensúlyt, a baloldal válaszul a sajtószabadságra hivatkozott. De a korábbi, baloldalhoz köthető médiabirodalom 2002-től gazdasági és politikai folyamatok hatására bomlani kezdett, a kérdés pedig most megfordult, és ellentétes oldalról vetődött fel: van-e olyan jogi fogalom, hogy médiaegyensúly.
    Gyökeresen eltérő álláspontot fogalmazott meg Majtényi László, a korábbi Országos Rádió és Televízió Testület egykori elnöke, a Miskolci Egyetem tanára. Számára a jelenlegi médiahatóság nem létező, mert egyáltalán nem hasonlít arra, amilyennek lennie kellene. Úgy vélte, a médiaszabályozás folyamata hanyatlásként jellemezhető a rendszerváltás óta, és a hatalom célja mindig is az volt, hogy befolyást szerezzen a köz- és kereskedelmi média felett. A mostani törvény célja szerinte az, hogy „gettóba szorítsa” a sajtószabadságot.
    Az Alkotmánybíróság is megéri a pénzét, hiszen alkotmányellenesnek minősítette a törvény egyes passzusait, a „legrettenetesebb részeit” viszont szó nélkül hagyta - fogalmazott.
    Polyák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem docense a Majtényi László által elmondottakat azzal egészítette ki, hogy a médiatörvényt nem lehet módosítani, helyette egy európai szabályozásra van szükség, amely a sajtószabadság mezsgyéjén halad. Bírálta, hogy bár a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az ügyek valódi ura, felette azonban senki nem gyakorol felügyeletet. Kifogásolta azt is, hogy a médiakoncentráció felügyelete az NMHH-hoz került, mert szerinte ezt a feladatot a Gazdasági Versenyhivatal is elláthatná.