Médiahírek

 

Tanúként idézték be Amerikában a kuruc.info bejegyzőjét

Budapest, 2014. április 22., kedd (atlatszo.hu/eMasa) - Tanúként idézte a kuruc.info amerikai domain-bejegyzőjét és szerverszolgáltatóját a San Francisco-i kerületi bíróság, miután az antiszemitizmus ellen fellépő magyarországi Tett és Védelem Alapítvány az Egyesült Államokban is eljárást kezdeményezett, hogy kiderüljön, kik a felelősök a portálon elkövetett jogsértésekért – írja az Átlátszó.hu.
A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) kezdeményezésére a San Francisco-i kerületi bíróság tanúként idézte meg Varga Bélát – a kuruc.info domain tulajdonosát – és a neonáci portálnak anonim szerverszolgáltatást nyújtó CloudFlare internet-szolgáltatót - az Átlátszó.hu értesülése szerint. Az amerikai jogi eljárás célja „a gyűlöletkeltő, holokauszttagadó, gyűlöletre uszító tartalmak szerzői és szerkesztői kilétének tisztázása, valamint a kuruc.info köré kiépült szerteágazó bűnszervezet és pénzmozgatások felgöngyölítése” lesz - írja az eMasa az Átlátszó nyomán.
Az Átlátszó.hu TEV-hez közel álló, neve elhallgatását kérő forrása szerint a magyarországi antiszemitizmus elleni küzdelem céljából életre hívott, a magyar zsidóság érdekeit képviselő Tett és Védelem Alapítvány számos neves amerikai ügyvédi irodával, jogvédő civil szervezettel és zsidó szervezettel összefogva több jogi és civil folyamatot is elindított az Egyesült Államokban, amelyek közül ez csak az első lépés. „A folyamatok célja véget vetni annak a kuruc.info-s berögződésnek, hogy az inkognitó védelmében és az amerikai jogrendszert kihasználva, bármit meg lehet tenni és következmények nélkül lehet gyűlöltre uszítani, rágalmazni, fenyegetni Magyarország területén” – mondta a portálnak a forrás.

Amint arról a portál beszámol, a kuruc.info-n megjelenő tartalmat a szólásszabadság miatt ugyan védik az amerikai törvények, de ha azok személyes fenyegetettséget okoznak, például ha az ott megjelenő információk fenyegető telefonhívásokat, személyes támadásokat, vagy munkahelyi diszkriminációt eredményeznek, akkor az az amerikai törvények alapján is büntethető. Ez képezi az alapját a Tett és Védelem Alapítvány jogi érvelésének is, amely nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása, holokauszttagadás, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás, és zaklatás bűncselekménye miatt is feljelentette a rendőrségen a nemzeti radikális portál ismeretlen szerkesztőit. A zsidó alapítvány a tengerentúlon is eljárást indított, és elérte hogy egy kaliforniai bíróság Varga Bélát tanúként hallgassa meg arról, mit tud a kuruc.info készítőiről – írja az Átlátszó.hu.