Médiahírek

 

A luxemburgi EU-bíróság szerint fogyasztóvédelmi ügyekben van joghatósága az NMHH-nak a UPC fölött

Brüsszel, 2014. április 30., szerda (MTI) - A magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az Európai Bíróság szerdai ítélete értelmében indíthat felügyeleti eljárást a luxemburgi székhelyű, de Magyarországra is sugárzó UPC ellen a fogyasztóvédelmi szabályok betartatása érdekében. A luxembourgi bírák az ítéletet ismertető közlemény szerint világossá tették, hogy a UPC tevékenysége elektronikus hírközlési szolgáltatásnak minősül, amelyet a tagállamok regisztrációhoz köthetnek, és adatokat is kérhetnek a szolgáltatótól, hogy betartathassák a fogyasztóvédelmi szabályokat, azt viszont nem követelhetik meg, hogy a szolgáltató fióktelepet vagy leányvállalatot létesítsen Magyarországon.
A UPC Luxemburgból műholdon keresztül sugároz rádió- és tévéműsorokat tartalmazó csomagokat a többi között Magyarországra is. A magyar előfizetők panaszait követően az NMHH egy szerződés dokumentációját akarta elkérni a cégtől, amely viszont luxemburgi székhelyére hivatkozva azt mondta, hogy a magyar hatóságnak nincs joghatósága fölötte, így nem is járhat el vele szemben, és megtagadta az adatszolgáltatást. Válaszul az NMHH megbírságolta a céget, amely megtámadta ezt a döntést a Fővárosi Törvényszéken, ahonnan egészen a luxembourgi uniós bíróságig jutott a per.
    "A nemzeti hatóságok megkövetelhetik olyan adatok szolgáltatását a vállalkozásoktól, amelyek szükségesek annak érdekében, hogy ellenőrizhessék a fogyasztóvédelmi szabályok tiszteletben tartását. Ebben az összefüggésben a tagállamok felügyeleti eljárásokat indíthatnak egy másik uniós tagállamban letelepedett elektronikus hírközlési szolgáltató tevékenységével kapcsolatban" - áll a bíróság közleményében.