Médiahírek

 

Végleg megszűnhet a Somogy folyóirat

Kaposvár, 2014. május 5., hétfő (eMasa/kapost.hu) - Végleg megszűnhet a folyamatosan anyagi gondokkal és létbizonytalansággal küzdő, 40 éves Somogy irodalmi folyóirat, miután semmilyen állami támogatást nem kaptak idén – adta hírül a Kapost.hu. A portál szerint az eseményeknek főleg politikai okai vannak.

A Somogy a szerzők saját pénzén finanszírozott utolsó számában Pomogáts Bélának, a Berzsenyi Társaság elnökének és Kósa Csabának, a Somogy főszerkesztőjének keserű, a jelenlegi rezsim kultúraellenességét és érzéketlenségét hangsúlyozó, kritikus élű búcsúzó írásai olvashatók - írja az eMasa.

A Kapost.hu szerint ezek „nyilván nem vetettek volna jó fényt a nagy irodalom- és művészetpártoló hírében amúgy sem álló Gelencsér Attilára és Szita Károlyra. Ahogyan az sem, hogy a stadionokra, a megyei önkormányzat ide-oda költözésére, saját tévékre, rádiókra, helyi szennyújságokra százmilliókat elszóró helyiérdekű »nagyfiúk« képtelenek néhány rongyos milliót áldozni egy nagy múltú, értékőrző, az egyre sorvadó helyi kultúra egyik utolsó menedékének tekinthető folyóiratra”.

Pomogáts azt írja: „Félek tőle, hogy ma Magyarországon ismét ott tartunk, hogy nem a nyilvánosság előtt dőlnek el a dolgok, hanem szűkebb körű, bizalmas megbeszéléseken. (…) Az elmúlt hetekben kellett rádöbbennem arra, hogy elnöki tisztemről valakik, valahol le akarnak váltani (…) Hasonló törekvések tapasztalhatók a folyóirat körül is: az idei esztendőben sem a társaság, sem a folyóirata nem kapott költségvetési támogatást. (…) Ha búcsúzni kell, emelt fővel vonulunk vissza” – írja Pomogáts Béla.

2012-ben még kaptak ugyan támogatást a folyóirat megjelenésére, de a pénzt a hivatalos döntés ellenére is csak nagyon későn kapták meg. Tavaly viszont már nem kaptak egy fillért sem az NKA-tól. A szerkesztőség tagjai szerint a helyi vezetés minden erővel igyekszik meggátolni, hogy a magánpénzen kiadott utolsó szám eljusson az olvasókhoz – írja a Kapost.hu