Médiahírek

 

Öt budapesti rádiós frekvencia pályáztatását készíti elő az NMHH Médiatanácsa

Budapest, 2014. május 6., kedd (MTI) - Négy körzeti és egy helyi budapesti közösségi rádiós frekvencia pályázatának tervezetét jelentette meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján - közölte a hatóság kedden az MTI-vel. A tervezeteket május végén nyilvános meghallgatáson véleményezhetik az érintettek. A beérkezett módosítási javaslatok és hozzászólások feldolgozása után várhatóan az év közepén teszik közzé a végleges pályázati felhívásokat. Az NMHH Médiatanácsa a budapesti körzeti 90,3 MHz-es, a 92,1 MHz-es, a 94,2 MHz-es és a 105,9 MHz-es frekvenciák, valamint a helyi 96,8 MHz-es frekvencia pályázatának tervezetét tette közzé.
A rádiók hasznosítási joga az idén novemberben jár le, jelenleg a Gazdasági Rádió, a Klasszik Rádió, a Tilos Rádió, illetve a Mária Rádió sugároz azokon Budapesten.
    Az ötödik, helyi frekvencián jelenleg nem működik médiaszolgáltatás, azon korábban a Rákosmente Rádió sugárzott műsort.
    A körzeti frekvenciák vételkörzetei eltérő nagyságúak, az elért hallgatók száma 642 ezer és 1,5 millió között van. A helyi frekvencia mintegy 212 ezer potenciális hallgatót lesz képes elérni.
    A kiírástervezetek mindegyike szem előtt tart bizonyos minőségi alapelveket hasonló értékelési keretrendszerben a közösségi jelleg megőrzése és jobb elhatárolhatósága érdekében. A hatóság a pályázati felhívások tervezeteit ugyanakkor minden egyes frekvencia tekintetében egyedileg dolgozta ki annak érdekében, hogy érvényesülhessen a rádiós médiaszolgáltatások sokszínűsége - ismertette a hatóság.