Médiahírek

 

Törölne egy cikket a kuruc.infóról az ügyészség

Budapest, 2014. május 6., kedd (MTI/eMasa) - Hozzáférhetetlenné tenne egy kuruc.infón megjelent cikket az ügyészség – közölte az MTI-vel a fővárosi főügyész kedden. Ibolya Tibor elmondta: a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség az illetékes bíróságon indítványozta a holokauszttagadó megállapításokat tartalmazó cikk és az ahhoz fűzött hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét.

Közleményében azt írta: a rendelkezésre álló adatok szerint, a 2013. július 19. napján 21 óra 40 perckor közzétett „Elbocsátó levelek, fizetési kimutatások, precíz adatkezelés – »unortodox« dokumentumok Auschwitzból” című cikk ismeretlen szerzője, valamint a cikkhez hozzászólók olyan megállapításokat tettek, amelyekkel nagy nyilvánosság előtt a holokauszt tényét tagadták, kétségbe vonták, jelentéktelen színben tüntették fel - írja az eMasa az MTI alapján.

Ibolya Tibor felidézte: az ügyben a III. kerületi rendőrkapitányságon nemzetiszocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt indult nyomozás, amelyet azonban a nyomozó hatóság – mivel a cikk, illetve az ahhoz fűzött kommentek szerzőinek kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható – felfüggesztett.

Mivel azonban az írások mint elektronikus adatok honlapon való hozzáférhetővé tétele, illetve közzététele bűncselekményt valósított meg, a kerületi ügyészség indítványozta, hogy az eljárásra illetékes Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság a cikk és az ahhoz fűzött hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét rendelje el. Az erről szóló határozat külföldön történő végrehajtását pedig jogsegély keretében kérje Amerikai Egyesület Államoktól, ahol a honlapnak helyt adó szerver található – írta a fővárosi főügyész.

Az ügyészség indítványozta továbbá, hogy amennyiben a külföldi hatóság jogsegély iránti megkeresése határidőn belül nem vezetne eredményre, úgy a bíróság az elektronikus adathoz való hozzáférés végleges megakadályozását rendelje el.