Médiahírek

 

Iránymutatást fogadott el az EU Tanácsa az internetes szólásszabadságról

Brüsszel, 2014. május 12., hétfő (MTI) - Új iránymutatást fogadott el hétfőn az Európai Unió Tanácsa, amellyel az internetes szólásszabadság biztosítását is beemeli azon emberi jogok közé, amelyek érvényesülést az unió globálisan elő szeretné mozdítani. A tanács közleménye szerint a véleménynyilvánítás szabadsága elengedhetetlen egy sor más emberi jog gyakorlásához, amilyen például a gyülekezési jog, a gondolat, a vallás, a lelkiismeret szabadsága. "Az önkifejezés és a média szabadsága nélkül nem lehetséges, hogy az állampolgárok tájékozottak, aktívak és elkötelezettek legyenek" - írja közleményében a tagállamok szakminisztereit tömörítő uniós intézmény.

A kommüniké tanúsága szerint az EU meggyőződése, hogy minden emberi jog az interneten is védendő, és ez különösen igaz a szólásszabadságra, a technológiai fejlődés, a kommunikáció új formái ugyanis új lehetőségeket és új kihívásokat is teremtettek.
    "Az EU határozottan ellenzi az internet vagy az új médiumok bármiféle indokolatlan korlátozását" - áll a tanács közleményében.
    Az iránymutatás definíciók sokaságát tartalmazza, amely garantálni hivatott a véleményalkotás, az információigénylés és a vélemények közzétételének és terjesztésének szabadságát.
    "Ezen az iránymutatáson keresztül az Európai Unió nyomatékosítja: a vélemény és az önkifejezés szabadsága egyetemes jog, amely minden személyt egyenlően megillet" - húzza alá az uniós intézmény.

A dokumentum elfogadásáról szóló sajtóközlemény angolul

Az iránymutatás teljes szövege angolul

A teljes dokumentum magyarul