Médiahírek

 

Megtartotta első ülését az Országgyűlés kulturális bizottsága

Budapest, 2014. május 14., szerda (MTI) - Megtartotta első ülését szerdán az Országgyűlés Kulturális Bizottsága, amely az ellenőrző albizottság élére a fideszes Törő Gábort választotta. A következő ciklusban a kultúra mellett az oktatás, a sport és a média szakbizottságaként is működő testület elnöke Dúró Dóra (Jobbik), alelnökei Pósán László (Fidesz), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szászfalvi László (KDNP), Ikotity István (LMP) és Törő Gábor (Fidesz) lettek, tagokként a Fidesz Demeter Zoltánt, Dunai Mónikát, Hoppál Pétert, Kucsák Lászlót, Simon Róbert Balázst és Vinnai Győzőt, az MSZP Hiller Istvánt, a Jobbik Farkas Gergelyt delegálta a bizottságba, amelynek a független Szabó Szabolcs is tagja lett.
Dúró Dóra emlékeztetett arra, hogy az új ciklusban is kötelező létrehozni ellenőrző albizottságot, új elem ugyanakkor, hogy a bizottság vizsgálati tevékenységet is folytathat. A bizottságok szerepe a részletes vitában is meg fog növekedni, akár a határozathozatal is megtörténhet itt a plenáris ülés helyett - emlékeztetett.
    Hiller István hozzászólásában "politikailag haszontalannak, szakmailag tévedésnek" nevezte a szakbizottság elnevezését: szerinte szégyen, hogy az oktatás és a sport nem szerepel a bizottság nevében, amely így megtévesztő. Pósán László ellenben úgy vélte, hogy a kultúra tág értelmezésébe beletartozik az oktatás és a testkultúra is.
    Dúró Dóra a helyettesítési sorrend tekintetében arra tett javaslatot, hogy az egyes számú alelnök Pósán László legyen, őt Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szászfalvi László (KDNP), Ikotity István (LMP), majd Törő Gábor (Fidesz) kövesse; az előterjesztést a bizottság egyhangúlag elfogadta.
    Az ellenőrző albizottság elnökének Duró Dóra Ikotity Istvánt, Pósán László pedig Törő Gábort javasolta; a fideszes képviselő 8 szavazatot, az LMP-s jelölt 6 voksot kapott a szavazáson. Az ellenőrző albizottság tagjairól és alelnökéről később szavaz a bizottság.
    Dúró Dóra szakmai albizottságok létrehozására is javaslatot tett, mivel azonban a tagok között konszenzus alakult ki abban tekintetben, hogy erről a kérdésről csak később döntsenek, az elnök nem tette fel szavazásra az előterjesztését.
    Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke levélben fordult a bizottsághoz, mert május 31-én lejár az MMA felügyelő testülete tagjainak megbízatása és a bizottság jogosult új tagokat delegálni. A frakciók személyi javaslatairól a bizottság következő ülésén szavaz majd.