Médiahírek

 

MTVA: már egyes tévéken is elérhető a Médiaklikk szolgáltatás

Budapest, 2014. május 14., szerda (MTI) - Már egyes tévéken is elérhető a Médiaklikk szolgáltatás, amely kibővített műsorújságot, rövid, képes műsor-előzeteseket és esetenként visszanézhető műsorokat is tartalmaz - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerdán az MTI-vel. Hozzátették: a most elindított új multimédiás szolgáltatását folyamatosan bővíteni tervezi az MTVA. Mint közleményükben felidézték: az Antenna Hungária 2013 októberében a digitális földfelszíni televíziós (DVB-T) hálózatán ingyenes hibrid televíziós (HbbTV)tesztsugárzást indított MinDig TV Plusz néven, mely a MinDig TV Infocsatornájáról indítható el. A teszt élő tévé- és rádióadásokat, kibővített programújságot, aktuális híreket, időjárás-előrejelzést, lottószámokat, webkamerás megjelenítést és szavazó-applikációt tartalmaz.
Az MTVA az Antenna Hungária, mint technikai háttérszolgáltató műszaki közreműködésével kedden indította el HbbTV szolgáltatását a közszolgálati televízió-csatornákon. A szolgáltatás az országos digitális földfelszíni sugárzásban és az MTVA műholdas terjesztésében is elérhető.
    Közleményük szerint az MTVA Médiaklikk a HbbTV-szolgáltatás megjelenítésére képes és internethez csatlakoztatott, a MinDig TV vétellel rendelkező tévékészülékeken a távirányító piros funkciógombjának megnyomásával érhető el.
    A HbbTV portálon elérhetőek a Parlament Rádió, a Nemzetiségi Rádió és a Duna World Rádió műsorai, valamint hírek és aktuális időjárás-előrejelzés is.
    Az MTVA közleménye szerint a HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) a földfelszíni digitális televíziós hálózaton kialakított, interaktív szolgáltatásokat nyújtó szabvány. Magyarországon a rendelkezésre álló piackutatási adatok szerint már több mint 160 ezer HbbTV-képes televíziókészülék van a háztartásokban, a jelenleg kapható "okostévék" egyharmada pedig már HbbTV-képességgel kerül a boltokba - írta az MTVA.