Médiahírek

 

Az ukrán titkosszolgálat pszichés manipulációt fedezett fel az orosz tv-hírekben

Kijev, 2014. május 20., kedd (MTI) - Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szakértői a véleményformálás manipulációjára alkalmas, ezért tiltott, úgynevezett 25-ik képkockát találtak több orosz televízió Ukrajnáról szóló híreiben - állította Marina Osztapenko, a szolgálat sajtófőnöke keddi kijevi tájékoztatóján. Elmondta, hogy az SZBU szakértői két hónapon át vizsgálták az orosz televíziók, köztük a Rosszija 24 hírcsatorna adásait. "Vitathatatlan bizonyítékokat találtak arra, hogy az orosz médiában olyan veszélyes pszichológiai befolyást gyakorló technikát alkalmaznak, amely negatív gondolatokat ébreszt. Ez a módszer, az úgynevezett 25-ik képkocka használata tiltott a nemzetközi, az ukrán, de az oroszországi jogszabályok alapján is" - hangsúlyozta.
Az extra vagy 25-ik képkocka egy olyan becsempészett felvillanó kép a folytonosan futó, átlag 24 kockából álló filmekben, amelyről tudományosan kimutatták, hogy a szem és az agy látszólag nem fogja fel, de mégis hatással van az emberi érzelmekre.
    A kijevi sajtótájékoztatón bemutattak az újságíróknak néhány orosz híradást az ukrajnai eseményekről. A felvételek adott helyen való megállításakor olvashatókká váltak olyan feliratok, mint például: "bűnözők gyilkolnak", a "Jobboldali Szektor gyilkol", a "Nemzeti Gárda - gyilkosok".
    Osztapenko szavai szerint manipulációra használnak még az orosz médiában féligazságokat, amelyeket sokszor ismételnek, akárcsak szintén sokszor ismételt negatív, erőszakos képeket.
    Diana Ducik, a "Telekritika" nevű médiaelemző honlap szakértője hozzátette, hogy az efféle manipulációs módszerek az orosz tévécsatornák nézőiben erősítik az agressziót és az ellenszenvet Ukrajnával és mindennel szemben, ami ukrán. Ráadásul ezzel elvonják a néző figyelmét az Oroszországban meglévő problémákról, amelyek egyébként is ritkán szerepelnek témaként az orosz televíziókban.
    "Gyakorlatilag háborús retorikát folytat az orosz média, ami hatással van a társadalomra, növelve az emberekben az agresszivitást" - fűzte hozzá a szakértő. Megjegyezte, hogy az orosz híradásokban az új ukrán vezetésre vonatkozóan előszeretettel használt "fasiszta" és "náci" jelzőket már a kelet-ukrajnai szeparatista megmozdulások előtt, a kijevi Majdanon tavaly novemberben kezdődött tiltakozó akciók résztvevőivel kapcsolatosan is elkezdték használni.