Médiahírek

 

A médiatanács hozzájárult az Axel Springer-Ringier fúzióhoz

Budapest, 2014. május 30., péntek (MTI) - A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megadta az előzetes szakhatósági hozzájárulást az Axel Springer és a Ringier AG magyarországi fúziójához, amelyről a végső döntést a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mondja ki. A GVH ezt követően vizsgálja az Axel Springer és a Ringier portfoliójában tartozó egyes lapok értékesítését a Lumen Zrt.-nek, és a megmaradó portfólió egyesülését - olvasható a médiatanács honlapján közzétett kommünikében.

A médiatanács a döntést a honlapján tette közzé, amely szerint "a független véleményforrások összevonás utáni szintje is képes lesz biztosítani a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését a médiatartalom-szolgáltatások releváns piacán" - közölték.
    Az Axel Springer és a Ringier első ízben 2011-ben kívánt összeolvadni - harmadik fél bevonása nélkül - ám akkor a médiatanács nem adta meg a szakhatósági hozzájárulást ehhez. Akkr ezt azzal indokolták: a fúzió "egyértelműen és jelentősen" veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését. A médiatanács a bírálat során többek között a vélemény-befolyásolási képességet, a tulajdoni koncentráció mértékét, a keresztolvasottsági adatokat, illetve a nyomtatott sajtótermékek helyettesíthetőségének jellemzőit elemezte.
    Idén januárban a Vienna Capital Partners, a Ringier és az Axel Springer azt közölte az MTI-vel, hogy előbbi felvásárolja a két utóbbi médiavállalat egy jelentős média-portfólióját, köztük a Népszabadságot, nyolc megyei napilapot, a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot. Ezzel elhárulhat a versenyjogi akadálya a svájci és a német médiavállalatok magyarországi integrációjának. Az integrált vállalatok Ringier Axel Springer Magyarország néven folytatja munkáját, és megtartja a Blikket, női magazinokat, például a Glamourt, tévé műsorújságokat, valamint licenc alapján kapott lapokat, a többi közt az Geo magazint, az Auto BILD-et, és mindezek internetes változatát.
    A mostani szakhatósági eljárás során a médiatanács ezúttal is azonosította az érintett piacokat, majd azokon megvizsgálta az erőfölényt okozó helyzet kialakulásának lehetőségét, és megállapította, hogy a médiapiacon részt vevő vállalkozások fúziója esetén egy piaci szereplő sem kerül olyan erőfölénnyel járó helyzetbe, amely esetlegesen a tartalomkínálat szűkülését eredményezhetné - olvasható a médiatanács közleményében.
    A Ringier Axel Springer Magyarországi vezetője Bayer József, az Axel Springer magyarországi cégcsoportjának ügyvezető igazgatója lesz. Mihók Attila, akik jelenleg még a Ringier Magyarország ügyvezető igazgatója, a VCP új médiavállalatát vezeti majd. Ehhez a céghez kerül mintegy hétszáz munkavállalóval együtt csaknem 230 ezer példányban értékesített napilapok, magazinok és online termékek, valamint Magyarország legnagyobb napilapnyomdája és egy országos előfizetés-terjesztő vállalat is.
    A svájci hátterű Ringier és a német Axel Springer kiadóvállalat tranzakcióját minden más érintett közép- és kelet-európai piacon jóváhagyták a versenyhatóságok.