Médiahírek

 

Szalai Annamária levele Thomas O. Meliának

Budapest, 2011. augusztus 7., vasárnap (OS) - Szalai Annamária a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke levélben tájékoztatta a magyar médiaszabályozást érintő kérdésekről Thomas O. Melia amerikai külügyi helyettes államtitkárt, aki a képviselőház külügyi bizottsága előtt ismertetett jelentésében aggodalmát fejezte ki a magyar média helyzetével kapcsolatban.
A helyettes államtitkárnak írt levelében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke köszönetet mondott azért, hogy az amerikai külügy ilyen kiemelt érdeklődéssel tanulmányozza a magyar médiaigazgatás gyakorlatát, ugyanakkor felhívta a politikus figyelmét arra a tényre, hogy a jelentés magyar médiaszabályozást érintő része számos téves vagy pontatlan megállapítást tartalmaz.
    Szalai Annamária levelében rámutat arra, hogy Magyarországon a hatóság elnöke az új médiatörvény felhatalmazása alapján valóban alkothat rendeleteket, de ezek csak a hírközlési ágazat működését érintik. Azaz a hatóság elnökének semmiféle olyan tárgykörben nincs rendeletalkotási joga, amellyel a média szabad működését korlátozhatná.
    Az NMHH elnöke levelében kifejti, hogy kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt a hatályos médiaszabályozás szerint pénzbírság nem szabható ki, ezért alaptalan a külügyi államtitkár aggodalma, mely szerint kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt a médiaszolgáltatókra, akár "950.000 dolláros" pénzbírság kivethető lenne.
    Szalai Annamária arra is felhívta az államtitkár figyelmét, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatással kapcsolatos rendelkezés 1996 óta létezik a magyar jogrendben, és azt számos európai országban is alkalmazzák, például az Egyesült Királyságban, Németországban vagy Franciaországban.

    Budapest, 2011. augusztus 7.

    Kiadó: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Szóvivői iroda