Médiahírek

 

A médiatanács beszámolója a tavalyi évről az Országgyűlésnek

Budapest, 2012. november 13., kedd (MTI) - A médiatanács 2011-es működésével kapcsolatos beszámoló, valamint az azzal kapcsolatos határozati javaslat összevont általános vitája is napirenden volt a parlament keddi ülésnapján. A  Médiatanács beszámolóját Kollarik Tamás, a tanács tagja tartotta.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának kiemelt alapelve a nyitottság és a párbeszéd, erre törekedtek 2011-ben is, amikor az új szabályok gyakorlatba ültetése volt a legnagyobb feladat - mondta Kollarik Tamás, a tanács tagja az Országgyűlésben.
    A tanács tevékenységéről szóló beszámolóval kapcsolatban tartott expozéjában Kollarik Tamás azt mondta, a nyomtatott sajtó, az online média, és a reklámszakma képviselőivel is széleskörű párbeszédet folytattak az új szabályokról.
    Fontos lépés volt, hogy meghatározták a közszolgálati kódexet, bár erre nem kötelezte jogszabály a médiatanácsot, a közmédiával kapcsolatban pedig a nézőket kérdezték meg, milyen műsorokat szeretnének látni.
    Kiemelten kezelték a kiskorúak védelmét a káros tartalmakkal szemben, új kategóriát és piktogramot is bevezettek, és a tanács online forródrótot is üzemeltet - emelte ki Kollarik Tamás.
    Elmondása szerint 73 médiatanácsi és 48 hivatali döntés született a kiegyensúlyozott tájékoztatással kapcsolatban, 30 esetben elutasították a kérelmet, 28-ban pedig hivatalból megszűnt az eljárás.
    Új médiaszolgáltatási díjmodellt alakítottak ki, ez már megfelel az arányosság követelményének, így csökkentek a rádiós- és tévés piacra jellemző egyenlőtlenségek.
    Folytatódott a lejáró analóg rádiós frekvenciák pályáztatása: 59 frekvencia járt le, 5 körzeti és 54 helyi szórású, ezekkel kapcsolatban 51 pályázati felhívást tettek közzé és 8-ban hirdettek nyertest - ismertette.
    Kollarik Tamás elmondta továbbá, hogy 17 határozat született a reklámok magasabb hangereje miatt, valamint 8 pályázaton 1,5 milliárdos támogatást lehetett nyerni.
    A Fidesz nevében felszólaló Cser-Palkovics András azt mondta, megállapítható, hogy a tanács a törvényben előírt feladatokat határidőre elvégezte. Fontosnak nevezte, hogy a Médiatanács előrelépett a díjmodell tekintetében, és arányosabbá tette a rendszert, illetve 74 határozatban összesen 410 millió forintos bírságot és kötbért szabott ki.
    Mandur László (MSZP) azt mondta, a beszámoló hamis, mert bár sok adatot tartalmaz, sok benne a "mellébeszélés" is. Nem szól a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap tevékenységéről (MTVA), ennek gazdálkodásáról. Megjegyezte, hogy 60 milliárdból gazdálkodik a szervezet, központi irányítási rendszerbe tették az MTV-t, a Duna Televíziót, a Magyar Rádiót és az MTI-t, és ezekről nem számoltak el, nem írták le a folyamatot.
    A 2011-es év eseményei között említette azt, hogy többen kritizálták az új médiatörvényt, de a Médiatanács nem számolt be arról, hogy kik, milyen pontjait és miért kritizálták.
    Szerinte megindult a "pártállami tájékoztatási hivatal" működése, és többször kiderült, hogy meghamisították a valóságot. Megemlítette a Cohn-Bendit-ügyet, valamint azt is, hogy a több pénz ellenére színvonalában és nézettségében, hallgatottságában is csökkent a közmédia szerepe.
    A jobbikos Novák Előd hangsúlyozta, hogy nem volt intézkedés a lényegi pontok többségében - az ellenzéki felügyelet hiánya, vagy épp a működés átláthatatlansága miatt sem.
    Kiemelte továbbá, hogy a híradók 3 százaléka foglalkozott a határon túli magyarokkal, és indokoltnak nevezte az 5 százalékos kvóta bevezetését. Ugyanígy szükségesnek nevezte a magyar zenei kvóta bevezetését is, de a 35 százalékot magasabbra emelnék és szigorúbban betartatnák.
    A kiegyensúlyozott tájékoztatással kapcsolatban a képviselő azt mondta, az LMP is többet szerepel a hírműsorokban, mint a Jobbik, ezzel szemben a kormány 67 százalékkal vezet, és ezt sem szankcionálják.
    Karácsony Gergely (LMP) szerint azok a korábbi félelmek, amelyeket az új médiatörvénnyel kapcsolatban megfogalmaztak, most beigazolódtak. Megemlítette a Népszabadsággal kapcsolatos fúzió "megfúrását", amely szerinte "nyers" politikai érdek volt, és azt is kiemelte, hogy nincsenek független, kizárólag "pártokhoz bekötött" hírműsorok.
    Szintén megemlítette, hogy a közmédia nézettsége, hallgatottsága alacsony, pedig több pénzt fordítanak a rendszerre. A hírműsorok nem kiegyensúlyozottak és 2011-ben a legsúlyosabb normaszegéseket is a közmédiában követték el.
    Kollarik Tamás a vitában elhangzottakra úgy válaszolt: nem jogalkotók, hanem jogalkalmazók, ezért a politikai támadásokat nem kommentálja. Egyebekben megköszönte a dicséretet és a kritikát is.
    Az ülést vezető Lezsák Sándor lezárta az általános vitát, a parlament a határozati javaslatról várhatóan következő ülésén dönt majd.