Médiahírek

 

Nem követett el jogsértést a TV2, amikor egy műsorában nem mutatta be a Jobbikot

Budapest, 2014. április 2., szerda (MTI) - A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint a TV2 nem követett el jogsértést, amikor a Napló című vasárnapi műsorában nem mutatta be a Jobbikot mint az egyik ellenzéki jelölőszervezetet. A testület szerdai ülésén megtekintette a kifogásolt műsorszámot és tagjai 12:4 arányban elutasították a jogsértés megállapítását kérő beadványt arra hivatkozva, hogy az NVB egy műsorszám alapján nem állapíthat meg jogsértést, a műsorfolyam egy részét önmagában nem értékelheti.
Patyi Andás elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az NVB nem lehet sem szerkesztő, sem pedig cenzor, így nem szólhatnak bele abba, hogy az egyes műsorszolgáltatók milyen műsortípusban és mikor mutatják be az egyes jelölteket, jelölőszervezeteket.
    Az NVB-hez egy magánszemély fordult azt kifogásolva, hogy a TV2 március 30-i Napló című műsorában az ellenzéki pártok kampányát mutatták be, ám az összeállításból - szerinte szándékosan - kimaradt a Jobbik. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a műsort úgy mutatták be, mintha abban az "ellenzéki pártok teljes körét" megjelenítették volna, miközben abban kizárólag a baloldali pártok, illetve azok képviselői szerepeltek.
    A műsorban Mesterházy Attila szocialista, Schiffer András LMP-s, Fodor Gábor liberális, Schmuck Andor szociáldemokrata politikusok jelentek meg, és a riportban "felbukkan" Gyurcsány Ferenc DK-s és Bajnai Gordon Együtt-PM-es politikus is, miközben az Országgyűlés második legnagyobb ellenzéki pártjának sem a neve, sem pedig a képviselője nem jelenhetett meg a kifogás szerint.
    A kifogástevő azt kérte, az NVB állapítsa meg az "esélyegyenlőség a jelöltek és jelölőszervezetek között", valamint a "jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás" alapelvek megsértését, amit a testület elutasított.
    Borbély Andrea, a Jobbik és Litresits András, a baloldali összefogás delegáltja - a többségi állásponttal szemben - azon a véleményen volt, hogy azért kell megállapítani a jogsértést, mert már nincs esély arra, hogy a Jobbik, vagy bármelyik más, a műsorból kimaradt párt megjelenhessen a Naplóban, hiszen az csak vasárnap este jelenik meg.