Médiahírek

 

Az NMHH közzétette a szélessávú frekvenciapályázat dokumentációjának tervezetét

Budapest, 2014. április 18., péntek (MTI) - Közzétették a 800 és 2600 MHz új frekvenciasávok, valamint a 900, az 1800 MHz és a 26 GHz sávokból még rendelkezésre álló, eddig nem használt blokkok értékesítésére irányuló pályázati dokumentáció tervezetét - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján. A NMHH tájékoztatása szerint a széles sávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultság megszerzését szolgáló pályázat kiírás dokumentációjának tervezete magyar és angol nyelven egyaránt elérhető. A dokumentációhoz a közzétételétől számított húsz napon belül lehet észrevételeket tenni a hatóságnál, levélben vagy emailen.
A tervezet hangsúlyozza, kiemelt közérdekű cél a digitális kompetenciák fejlesztése a lakosság körében, a mikro-, kis- és középvállalkozások internetes ellátottságának és online jelenlétének bővítése, az elektronikus kereskedelem fellendítés. A pályázati kiírás hozadéka a piaci verseny élénkítése, megteremtve ezáltal az információs társadalom további fejlesztésének és a fogyasztói jólét növekedésének az alapját.
    A magyar gazdaság számára hosszú távon fontos, hogy a szélessávú internet szolgáltatás az ország bármely pontján elérhetővé váljon. Ez nem csak az előfizetők és a szolgáltatók érdeke, hanem az állam működését is jelentősen támogatja. A frekvenciahasználat aktivitása egy ország gazdasági mutatója is egyben. Minél nagyobb a területi lefedettség és gyorsabb az adatforgalom, annál inkább biztosított a gazdaság digitális vérkeringése.