Médiahírek

 

Így vitázik a romagyilkosságokról szóló filmről a köztévé vezetője

Budapest, 2014. május 28., szerda (eMasa) -Molnár Péter civil aktivista nyílt levéllel fordult az MTVA vezérigazgatójához, sürgetve, hogy a köztévé mutassa be az Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmet. Szabó László Zsolt a kezdeményezést „a szerkesztői szabadság durva megsértésének” és „megengedhetetlen nyomásgyakorlásnak” nevezve visszautasította.

„Tisztelt Vezérigazgató Úr, azért fordulok Önhöz, hogy Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmjét a közszolgálati televízió, törvényi kötelezettségének eleget téve, sürgősen, főműsoridőben, a filmet megelőző és azt követő beszélgetéssel, a közönség minél szélesebb köre számára bemutassa, többszöri ismétléssel. Várom tájékoztatását, hogy erre mikor kerül sor” – írta Molnár Péter szólásszabadság-kutató és aktivista Szabó László Zsoltnak a cenzuraeltörlés.hu-n közzétett nyílt levelében.

Az eMasa híre szerint a vezérigazgató válaszában kijelentette: hangsúlyozza, hogy a levél „nem tekinthető sem a romagyilkosságokkal, sem pedig a filmmel kapcsolatos állásfoglalásnak”, ugyanakkor a kezdeményezést „a szerkesztői szabadság durva megsértésének” és a „közszolgálati média műsorkészítői és programszerkesztői elleni megengedhetetlen nyomásgyakorlásnak” tekinti, ezért azt „határozottan visszautasítja”.